Музей на градския бит

Къщата, в която се помещава експозицията на Музея на градския бит, е строена през 60-те години на XIX в.и първоначално е имала функции на консулство на Прусия. След Освобождението на България (1878 г.) къщата става собственост на богатия русенски търговец Стефан Камбуров – виден гражданин, участник в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград (1870 г.).  По негова покана през 1886 г. от Букурещ в Русе идва художникът Кар де Шауерсберг, който изписва стените и таваните на втория етаж, както е било модерно по това време. Стенописите и подписът на Шауерсберг са запазени.

Експозицията в Музея на градския бит е от по-късен период, в сравнение с архитектурния стил на къщата и акцентира върху  знаците на Модерността в ежедневието и празничността на  русенци от края на XIX и началото на XX в. Музеят на градския бит е отворен за посетители през 1987 г. Това е първият у нас етнографски музей, който представя градска (буржоазна) култура.

На първия етаж временни изложби представят различни колекции от фондовете на музея, илюстриращи развитите търговски и културни връзки на града с Европа, както и бързо усвояваните от русенци нови културни модели на празник и всекидневие.

Вторият етаж на къщата представя примерен интериор на богат градски дом с характерни помещения – салон за гости, музикален салон за домашни концерти, стая на домакинята и спалня. Обзаведени са с мебели, внесени от Австрия и Германия, а украсата от множество предмети от порцелан, стъкло, сребро, седеф “разказва” не само за развитите търговски връзки на града с Европа, но и за финансовите възможности на богатите русенски фамилии.

Музеят на градския бит е известен и като Къщата на Калиопа. Градските митове разказват, че хубавицата Калиопа била любовница на Мидхат паша.