Къща музей „Захари Стоянов“

В самият край на ХІХ век, в парцел на високия бряг на Дунав, съпругата на Захари Стоянов – Анастасия Обретенова, построява жилищна сграда за себе си и за дъщеря си Захаринка. Преминала през множество трансформации, във връзка с отбелязването на стогодишнината от Освобождението на България през 1978 г. в къщата е открита експозиция, посветена на Летописеца на Априлското въстание.

Основен акцент в първата част на експозицията е биографията на Захари Стоянов. Музейният разказ показва интериорни възстановки на абаджийска работилница и на читалище „Зора“ – първите места, свързани с преместването на героя в Русе през 70-те години на ХІХ век. Контактът със семейство Обретенови въвежда Джендо в тайните на Вътрешната революционна организация и предопределя съдбата му като един от водачите на движенията за национално освобождение и обединение. Витрините показват вещи и печатни издания, принадлежали на Захари Стоянов, както и на дъщеря му – Захаринка, родена месеци след неговата смърт.

Втората част на къщата музей представя светът, описан от Летописеца на Априлското въстание и на модерна България. Експонатите и постерите в четирите помещения в къщата на Анастасия Обретенова разказват за превръщането на османския вилаетски център Русчук в европейски град; за явленията, които днес приемаме за даденост, но в миналото са били непознати – железница, пощенски услуги, фотография, музеи, аптеки. Мултимедийната инсталация „Прозорецът на Канети“ разкрива образът на въобразения Русе – пространство на европейски премиери, на смесица от различни етноси, на предприемачество и творчество.

Екскурзоводи – Пламен Георгиев