Къща музей „Баба Тонка“

Музей „Баба Тонка” е ключова експозиция за разбирането и представянето на Българското възраждане и ролята на град Русе в процесите на национално съзряване. Реализацията му представя приносът на семейство Обретенови и Баба Тонка в осъществяването на задачите на Възраждането – движение за самостоятелна църква, просвета и революционна борба.
Къщата на Никола Обретенов (в която е разположен музеят) е строена в периода 1907-1908 г. Още през 30-те години на ХХ век Обретенов посреща тук екскурзианти и ученици от Русе и страната, разказва за участието на семейството си в борбите за освобождение и за революционните дейци, с които е работил – предпоставка за превръщането на дома му в къща-музей по-късно.
На 2 юни 1958 г. в къщата Никола Обретенов, син на Баба Тонка, е открит музей на името на заслужилата българка. Музеят е затворен е през 1992 г., а през 1994 г. в къщата на най-малката от децата на Баба Тонка – Анастасия (музейна къща „Захари Стоянов”) е уредена експозицията „Семейство Обретенови”. В продължение на 23 години тази експозиция запълва нуждата от място на памет и преклонение пред революционната русенска фамилия. На 3 март 2015 г., след основна реконструкция на сградата му, музей „Баба Тонка” отново отвори врати.
Музеят се разполага в двуетажна сграда с приземие. Началото на експозицията започва от втория етаж, където е показана историята на града от последните десетилетия на османското владичество през призмата на родовата хроника на Обретенови. Застъпени са темите: Баба Тонка и Семейство Обретенови; Читалище „Зора”; Четите на Ф. Тотю, П. Хитов, Ст. Караджа и Х. Димитър; Русенски революционен комитет, Червеноводската чета от 1875 г., Априлското въстание и Ботевата чета от 1876 г.

Екскурзоводи – Кристина Янакиева и Снежа Иванова