На 20 и 21 октомври в Театрален комплекс „Доходно здание“ в Русе ще се проведе поредното издание на Панаир на музейните изложби.

Най-големият форум за музеи у нас събира на едно място директори, пиари, куратори и специалисти, работещи в сферата на музеите, наследствата, мобилността на колекциите и културните сътрудничества от България и чужбина.
Организатори на форума са Министерство на културата и Регионален исторически музей – Русе със съдействието на Община Русе и в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София, Асоциация на Клубовете Приятели на музея, Сдружение “Български музеи” и Фондация “Америка за България”.
Лекторите на събитието ще представят използването на инструменти за управление на музейни политики – програми за обучения за специалисти по културно наследство, история, градски пейзажи, комуникации и партньорства. Теоретични постановки ще направят проф. д. ф. Иван Кабаков от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, д-р Панче Велков от Музея на град Скопие, Република Северна Македония, д-р Корнел Илие от Националния исторически музей в Букурещ, Румъния, д-р Тодор Петев – Фондация „Моят музей“. Със съдействието на Фондация „Америка за България“ в Панаира на музейните изложби ще се включи Сандро Дебоно от Малта, който ще говори за потребност и П-фактор като възможности за бъдещото развитие на музеите в пост-пандемични условия. В рамките на събитието ще бъдат представени пътуващи експозиции на български музеи, създадени през последните две години. Ще се раздадат и традиционните награди за проект на самостоятелна или съвместна мобилна изложба – конкурс, иницииран от Министерство на културата, Община Русе и Регионален исторически музей – Русе. Във всяка от категориите има награда за институция и за автор на концепция. Наградите включват почетен диплом и парична сума.
Панаирът на музейните изложби ще бъде стриймван онлайн и ще може да се гледа в реално време на YouTube канала на русенския музей.
Панаир на музейните изложби е най-големият музеен форум в България с фокус върху изграждането на модерен репертоар и културна политика в музеите. Форматът си поставя за цел споделяне на добри музейни практики в експозиционната дейност и представяне на готов продукт – временни експозиции. Събитието работи в посока на поддържане на устойчив интерес към мобилността на колекциите като начин за обмен на идеи, знания, опит, съдейства за подобряване на процесите по съхраняване и популяризиране на наследството като едновременно с това инициира дискусии за управлението на музейните колекции, стратегиите за представяне на българското наследство в чужбина, възможностите за внос и износ на културни ценности. Работните панели в рамките на събитието са своеобразна платформа за дебати, свързани със съвременните аспекти на развитието на музеологията – интерпретация на наследството, конструиране на музейно повествование, предмети и истории, съучастие на публиките, активно включване и пълноценно преживяване, оживяване на експозиционните пространства, създаване на виртуални и добавени реалности, сътрудничество с различни жанрове на изкуството.