Награждаването се проведе на Общото събрание на Сдружението в гр. Велико Търново

Регионален исторически музей – Русе получи приза „Музей на годината“ за 2021 г. Отличието бе присъдено за номинацията „Разкази за Средновековието“ – обновените зали „Червен“ и „Духовност“ в сградата на пл. „Ал. Батенберг“ 3 и създаването на образователен модул.
Кандидатурата на русенският музей „Разкази за Средновековието“ обхвана два проекта, които културният институт реализира през миналата година – „Разказ за Средновековието със средствата на Новата музеология. Редизайн на експозиция „Иваново-Червен“, който бе реализиран по повод 800 години от създаването на Скалния манастир „Св. Архангел Михаил“ край Иваново“, подкрепен от Министерството на културата и „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“, финансиран по програма „Култура“ на Община Русе. Първият проект обнови залите „Червен“ и „Духовност“. Концепцията и реализацията са на д-р Искрен Великов и археолога Светлана Великова. В рамките на втория проект бе създаден образователен модул и помагало, посветено на личността и делото на Св. Йоаким и значението на Ивановските скални църкви. Авторството и реализацията на идеята са дело на уредника Евгени Георгиев.
Русенският музей кандидатства за Наградите „Наследство“ за първи път. В категорията „Образователни инициативи“ отличието е присъдено на „Регионален исторически музей „Стою Шишков“, Смолян, за събитието: „Музейни игри на родолюбието“. В категорията „Събития и работа с публики“ призът е даден на Държавен културен институт Къща музей „Панчо Владигеров“, София със събитието: „SYN(es)THESIS“.