Лятната буря от снощи предизвика токов удар, в резултат на което електрическите предпазители изключват, а всички животоподдържащи системи излизат от строя.

До момента такъв прецедент в музея не е настъпвал, поради което специална комисия обследва електрическите системи в Екомузея. Днес сутринта екипът, който поддържа аквариумите, с потрес открива есетровите риби с кореми нагоре. Сред екземплярите има чига и руска есетра. Според експертите кислородът в аквариума се е изчерпал, тъй като е спряла системата за циркулация и аерация на водата.
В аквариума с есетровите риби има и една малка червеноперка, която е останала жива. В останалите аквариуми всички риби са живи. Есетровите риби са живели във времето на динозаврите, а от десетилетия уловът им в Дунав е забранен, тъй като популацията е много малка. Поради тази причина есетрите имат специално място в разказите на Екомузея, тъй като те показват крехкото равновесие в природата. Дори този странен инцидент показва тяхната уязвимост и необходимостта от грижи за опазването на този изключително ценен животински вид.
Есетрите в Екомузея са от 2014 г., а сега предстои да се намерят нови екземпляри от развъдници за есетрови риби.