Днес, 3 юли, от 17:30 часа в Етнографски музей – гр. Бургас ще бъде открита изложбата „Пафтите – вселена от знаци“.

Експозицията е дело на уредниците от отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей – Русе. Изложбата, която съдържа над тридесет образци на ювелирното изкуство ще бъде представена от Десислава Тихолова, уредник в отдел „Етнография“ на русенския музей.
Пафтите са част от традиционното облекло и имат своя специфична роля и значение. Видимата им стойност определя металът, от който са изработени – злато, сребро, мед, месинг. А истинската им същност – на колан, който не само предпазва, но и разказва истории за начина, по който предците ни са възприемали света посредством изображенията върху тях. Обособени са няколко групи пафти: с растителни мотиви, с изображения на животни, съдържащи геометрична украса, небесни светила, религиозни мотиви, архитектурни мотиви, накити с филигран и камъни, с реалии. Освен знаци и символи, характерни за българската обредност, в изображенията на пафтите се откриват и модни влияния. Това е причината в тях да присъстват елементи от пищността на западноевропейския барок, от характерния стил на ХVІІІ век „леля деври“, разпространен из Османската империя, описван и като левантийски барок.
Пафтите са и знак за социално положение – неомъжените жени не могат да носят това украшение, а монахините не могат да слагат чифт пафти.
Изложбата ще гостува в морския град до 31 октомври 2024 година и може да бъде разгледана всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.
На следващия ден, 4 юли, Десислава Тихолова ще направи кулинарна демонстрация на лучена яхния с пилешко и сини сливи от село Писанец, Русенско.