Зала „Бойна слава“

Експозицията в зала Бойна слава разказва за участието на Русе във войните за национално обединение и независимост на България и обхваща периода от Освобождението и създаването на Дунавската флотилия и на Пети пехотен Дунавски полк до Втората световна война.

Чрез изложените архивни документи е илюстрирана активната обществено-политическа дейност в Русе след Берлинския конгрес и важното място, което градът заема в Съединението от 1885 г. Проследява се бойният път на Пети пехотен Дунавски полк, създаден през 1884 г. от Шуменска, Русенска и Силистренска пехотни дружини с щаб Русе. Полкът участва в боевете по време на Сръбско-българската война, 1885 г., в Балканските войни 1912-1913 г. Първа и Втора световни войни.

Внимание е отредено на зараждането на Българския военноморски флот, създаден през 1879 г. в Русе от руски флотски офицери. Флотилията полага основите на бъдещото морско и техническо развитие на Княжество България. Представен е макет на парахода „Голубчик“ – герой от Сръбско-българската война и първата българска навигационна карта на р. Дунав от р. Тимок до Силистра, 1904 г. от командира на Дунавската флотилия капитан II ранг Матей Стойков.

Показано е въоръжението и облеклото на българския войник. Най-старото оръжие е от 60-те години на 19-ти век, използвано по време на Руско-турската война. Такива са и пушките „Крнка“, „Шаспо“ и „Бердана“. Преди Балканските войни започва превъоръжаване с австрийските „Манлихер“

Чрез изложените лични вещи на известните военни личности е представена паметта за героите. Тръбата на майор Атанас Узунов – защитникът на Видинската крепост, личното оръжие на полковник Иван Петров, командир на Пети пехотен Дунавски полк в Русе по време на Балканската война. Изложбата разказва и за капитан Симеон Петров – първият български пилот.

В експозицията е показан и съветски военен мотоциклет М72, копие на немския БМВ 7, произведен през 1941 г.