Обредни хлябове от етнографските региони на хърцоите и капанците ще бъдат показани на Средновековния град Червен.

Организатор на фестивала, който ще се проведе в събота, 25-и юни, от 11.00 ч., е Регионален исторически музей – Русе. Събитието се провежда за първи път и има конкурсен характер. Неговата цел е споделяне на знания и демонстрация на ритуални практики за изработването на обреден хляб – част от местното наследство в долината на Русенски Лом.
По време на събитието читалища от региона на Русе ще покажат и ще разкажат за традиционни умения за изработване на хляб. Ще бъдат представени Сватбени хлябове, Коледни обредни хлябове, Еньоденска самодивска погача, обреден хляб за Гергьовден, за Трифон Зарезан, обреден хляб за бяла жътва (прави се за богата реколта), содена питка, погача с прясно приготвен квас за Местни Заговезни, кравай от първото смляно брашно от новата реколта. Посетителите на Средновековния Червен могат да видят също и хляб „Пчеличка“, който се омесва за деня на Св. Харалампий, „Меденик“, който се приготвя при изпълнението на автентичните сватбени ритуали, хлябове за Бабинден и за калесване (покана) на кръстник. Участниците във фестивала ще покажат също Великденски хляб и Хляб за Симеон сърп. Събитието ще бъде съпътствано от фолклорна програма – изпълнения на самодейци, индивидуални изпълнители и оркестър.
Фестивалът на обредния хляб ще включва и образователен модул, чрез който подрастващите ще имат възможност да покажат своите интерпретации по темата за обреден хляб.
Средновековният Червен е центърът на хърцоите, поради което археологическият обект е естествена среда за провеждане на фестивала на обредния хляб.