Участие на уредници от музея в Петнадесетите международни Цар-Шишманови дни в Самоков и четиридесет и първите научни четения на Асоциация „Онгъл“

Трима от уредниците на Регионален исторически музей – Русе ще вземат участие в Петнадесетите международни Цар-Шишманови дни в Самоков и четиридесет и първите научни четения на Асоциация „Онгъл“, които се откриват днес (01.10.2021 г.) и ще продължат до неделя. Тема на форума тази година е „Фолклор и религия: език текст – контекст“. Етнографът Искра Тодорова ще разкаже за „Реконструкция на всекидневието във фотографски образи (наблюдения на публикации в социалните мрежи – по примери от Самоков)“. Десислава Тихолова ще представи „Вината като културно наследство. Съвременни мемориални практики в Германия. Част втора“. Симона Петрова ще направи обзор на „Издателската дейност на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” (1994 г. до днес)“.

В рамките на Международния симпозиум ще се проведат XVI фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм и фотография „Балканска културна филмотека“. Ще бъде връчена и традиционната награда за изявени етнолози, медиависти и археолози на името на проф. Тодор Иванов Живков.

Организатор на събитието са Община Самоков, Исторически музей – Самоков, Импресарско-издателска къща „РОД“ и Асоциация „Онгъл“. Сред учредителите на Асоциация „Онгъл“ и активни участници до днес са дфн. Росен Малчев, доц. д-р Константин Рангочев от Института по информатика и математика към БАН, проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе, етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова, журналистът Цвета Ненова. Сред младите научни попълнения от Русе са и Симона Петрова от Регионален исторически музей – Русе и Биляна Тодорова, магистър по „Културология“ в Софийския университет и носител на наградата за млад учен на името на проф. Тодор Иванов Живков.