Продължаваме „Седмицата в памет на Ангел Кънчев по повод 150 години от неговата саможертва в името на Отечеството“, организирана от Регионален исторически музей – Русе.

Градската среда в Русе пази множество знаци за присъствието на Ангел Кънчев. По повод Националния празник на Република България, публикуваме подробна информация за тях. Честит празник!
Бюст-паметник на Ангел Кънчев
Русе, ул. Николаевска 70, в градинката при ул. Свети Георги.
Паметникът представлява бронзов бюст на Ангел Кънчев, монтиран върху висок пиедестал. Надпис: АНГ. КЪНЧЕВЪ.
Фигурата е изработена през 1929 г. от скулптора Марко Марков по поръчка на комитета „Ангел Кънчев”. Бюстът е закупен от Русенската община и монтиран през 1938 г. в началото на ул. Ангел Кънчев. В края на 50-те години на ХХ век, във връзка с построяването на хотел „Дунав“, бюст-паметникът е преместен в градинката до тогавашното Акушеро-гинекологично отделение, до читалище „Ангел Кънчев“.

Бюст-паметник на Ангел Кънчев
Русе, Парк на младежта, по „Алеи Възраждане”.
Бюст-паметникът е поставен върху пиедестал, облицован с гранитни плочи. Върху пиедестала е изписан следният текст: АНГЕЛ КЪНЧЕВ. Роден в гр. Трявна на 11.ХІ.1851 година. Самоубил се, за да не попадне жив в ръцете на врага на 5.ІІІ.1872 година в гр. Русе.
Бюст-паметникът е дело на скулптора Петър Куцаров и е открит през 1955 година.

Паметник на Ангел Кънчев
Русе, ул. Славянска, на кръстовището с ул. Отец Паисий
Паметникът представлява бронзова фигура на Ангел Кънчев в цял ръст. Революционерът е представен изправен, с вдигната лява ръка, в която държи оръжие. Надпис върху пиедестала: АНГЕЛ КЪНЧЕВ 1850 – 1872.
Паметникът е издигнат през 1994 г. в зоната в близост до Речна гара – мястото на саможертва на Ангел Кънчев. Автор на паметника е скулпторът Георги Радулов.

Паметна плоча на лобното място на Ангел Кънчев
Русе, ул. Пристанищна, пред входа на Морска администрация, зад Речна гара
Паметната плоча е монтирана върху нисък пиедестал. Поставена е в района на пристанището на Русе, в близост до мястото, където на 5/17/ март 1872 г. Ангел Кънчев се самоубива, за да не бъде заловен от османските власти. Надпис: НА ТОВА МЯСТО ПРЕЗ 1872 Г. СЕ САМОУБИ СМЕЛИЯТ РЕВОЛЮЦИОНЕР АНГЕЛ КЪНЧЕВ ЗА ДА НЕ ПОПАДНЕ ЖИВ В РЪЦЕТЕ НА ВРАГА 1851 – 1872 Г.

Паметник на Ангел Кънчев
Русе, ул. Студентска 8, при входа на Русенски университет „Ангел Кънчев“
Паметникът представлява бронзова фигура на Ангел Кънчев, седнал и с книга в ръка. В основата му е поставена плоча с надпис: АНГЕЛ КЪНЧЕВ 1850-1872. Паметникът е издигнат през 2005 г., а автор на фигурата е Георги Радулов. Поставен е при входа на Русенския университет, който носи името на революционера.

Барелеф на Ангел Кънчев
Русе, ул. Студентска 8, на фасадата на Русенски университет „Ангел Кънчев“
Представлява бронзова глава, закрепена на фасадата, под която са изписани годините на героя.