На 11 април 2024 г. (четвъртък) от 18:00 ч. ще бъде представена книгата „Половин век под земята“ на Алексей Жалов. Събитието ще се състои в залата за временни изложби на Екомузей с аквариум.

„Половин век под земята“ е увлекателен разказ за пътя на автора от пещерняк-любител до професионалист със съществен принос към българската спелеология. Тези страници са изпълнени с паметни открития, опасни прониквания и неуморни изследвания на впечатляващи пещери по цялото земно кълбо. Историята вплита в себе си разкази за емблематични събития като експеримента за престой под земята в продължение на 62 дни и спускането в световноизвестните пещерни кладенци Епос и Проватина в Гърция. Изпълнени с емоции са разказите за проучването на редица пещерни райони и пещери в България, Албания, Гърция, Виетнам, Иран, Куба, Китай, Косово.
На фона на споделените подземни истории изпъкват имената на много познати и непознати фигури, които по един или друг начин са оставили светла диря в историята на пещерното дело и спелеологията в България. Смелите приключения на тези подземни Колумбовци смайват, вдъхновяват и разкриват красотата на един загадъчен и вълнуващ свят.
Алексей Жалов е роден през 1953 г. в София. Възпитаник е на Националната спортна академия „Васил Левски“. Работи 34 години в Българската федерация по пещерно дело (спелеология) – повечето от тях като заместник-председател. Отделно членува в пещерни клубове „Алеко“ и „Хеликтит“, София. Придобил е многобройни спелеоложки специализации у нас и в чужбина, и се изявява като изтъкнат и желан преподавател, организатор и изследовател. Участвал и ръководил е множество национални и клубни експедиции у нас и на 3 континента, където е изследвал над 1000 пещери. Автор е на 9 книги и на над 400 популярни и научни статии на тема „спелеология“ у нас и в чужбина. Инициира създаването и ръководи дълги години Балканския спелеоложки съюз. Член-основател е на Българското пещерно дружество. Заемал е и отговорна позиция в Европейската федерация по спелеология.