Полската национална телевизия (TVP) записа филмова продукция, посветена на културното наследство в долината на река Русенски Лом.

Привлечени от старините в региона, телевизионният екип се обърна към Регионалния музей, за да се поставят акценти върху конкретни обекти. Екипът посети Археологическия резерват „Ивановски скални църкви“, където се запозна с великолепните фрески. Важни елементи от разказа са персонажите, обвързани с обителите в скалите. Сред тях са Патриарх Йоаким, основател на скалните църкви, българските царе – Йоан Асен ІІ, Йоан Александър, цар Георги Тертер, както и българските царици – влахинята Теодора и еврейката Теодора. В продукцията участваха уредника д-р Искрен Великов и екскурзовода Валентин Босев. През последните години все повече се засилва интереса на Полша към България, българското културно наследство и по-специално към долината на река Русенски Лом и по Долен Дунав.
Филмът ще бъде излъчен по TVP тази неделя и ще разкаже историята на Ивановски скални църкви, а материалът е заснет от румънския екип на Олимпиу Георгиу от Букурещ, по договор с Полската национална телевизия.