Представяне на ново оборудване за диорама Лешояди в Екомузей с Аквариум на 13.12.2021 г. (понеделник) от 13:30 часа

Българско дружество за защита на птиците подпомогна развитието на експозициите на Екомузей с Аквариум, чрез дарение на ново оборудване в диорама Лешояди – нов мултимедиен 43“ телевизор и рутер за интернет достъп. Официалното откриване ще се състои на 13.12.2021 г. (понеделник) от 13:30 часа в Екомузей с Аквариум на ет. 2. През 2022 г. на екрана на телевизора, в периода от март до август, ще се представя директен „достъп“ до гнездото на египетския лешояд от Провадийското плато и всеки посетител може в реално време да се запознае с живота на тези редки птици. (https://www.youtube.com/watch?v=kD6BEUbIlgE)
През есенния и зимния период на екрана посетителите на Екомузея, ще могат да наблюдават живота на размножаващата се двойка египетски лешояди в Спасителен център за диви животни – Стара Загора при СНЦ „Зелени Балкани“, който е част от проект „Нова надежда за египетския лешояд“: https://www.youtube.com/watch?v=O1_Oe55qg08.
Чрез рутера се осигурява интернет достъп до телевизора, а чрез разпръскване – свободен достъп до интернет за посетителите на всички нива на Екомузея.
На телевизора ще може да се представят и мултимедийни продукти като филма „Одисея за египетския лешояд“ (https://www.youtube.com/watch?v=O0EZEfko0ZI)– спектакъл на група за детски театър „Камила“, чиято премиера беше на 15 ноември. Спектакълът „Одисея за египетския лешояд“ бе представен пред публиката на русенския музей в рамките на Международния ден на лешояда, събитие, което се проведе на 24 септември в Лапидариума. Инициативата е част от проект „Нова надежда за египетския лешояд“ – https://lifeneophron.eu/. В рамките на дейностите в този ден се проведоха множество ателиета за деца – за изработка на маска с образа на египетски лешояд, снимка с лешояда и интерактивни игри – Маршрут на лешояда, „Кашонобол“, Кубчета за истории. Заснеха се няколко видеа https://www.youtube.com/watch?v=O0EZEfko0ZI, сред които бе и пиесата-пърформанс „Одисеята на египетския лешояд“, в която децата влизат в ролята на лешоядите ЛОМО, ПЕТРА, ВУЛТИ И ПЕРКО. Увлекателната история на разказвача, орнитолога в комбинация с актьорската игра на група за детски театър „Камила“ (https://www.facebook.com/theatre.kamila/) помогнаха децата да съпреживеят вълненията на младите лешояди, по време на тяхната първа миграция.
Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за живия свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората.
В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес брадатият лешояд не се среща в страната.
Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%. Основните заплахи за него са нелегалното използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство. Българско дружество за защита на птиците работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си, като през последните години усилията обхващат целия миграционен път на египетския лешояд от Балканите през Близкия изток до Африка.
Екипът на Регионален исторически музей – Русе благодари на всички участници за положителните емоции и незабравимите моменти.
Инициативите, посветени на Международния ден на лешоядите се организират в рамките на проект „Опазване на египетския лешояд по миграционния му път“ (LIFE16 NAT/BG/000874), който стартира през юли 2017 г. с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС и Фондация „Левентис“. Проектът цели опазването на най-източната популация на египетския лешояд (Neophron percnopterus) в Европа, чрез прилагане на спешни природозащитни мерки за елиминиране на най-сериозните известни заплахи за вида в гнездовите му територии и по пътя на миграция.