Местата на памет, свързани със знанието за българските евреи на територията на Русе и Силистра, вече са обозначени в дипляни – водачи.

Те са част от съвместен проект на Регионалните музеи в Русе и Силистра, посветен на 80 години от спасяването на българските евреи. Реализацията става възможна с подкрепата на Министерство на културата.
Дипляните представят разработени културни маршрути в градовете Русе и Силистра, които очертават ключови топоси, обвързани с живота и дейността на еврейските общности. Информационните материали са следствие от теренни проучвания и интервюта, направени от музейните специалисти от Русе и Силистра – проф. Николай Ненов, Ренета Рошкева, Искра Тодорова, Силвия Костадинова, Вера Милева и д-р Наталия Минчева. Представени са възлови обекти, свързани с местната памет за евреите.
Русенският културен маршрут е от осем спирки. Стартира от Историческия музей и преминава през еврейския квартал и блок „Вулкан“, построен на мястото на кино „Цанко Церковски“ на улица „Дондуков-Корсаков“ 101, родната къща на Елиас Канети, къщата, в която е живял Жул Паскин, Паметника на жертвите на холокоста на площад „Д-р Мустаков“, клуб „Шалом“, паметника на нобеловия лауреат и завършва при Дом Канети на ул. „Славянска“ 12.
Силистренският маршрут се състои също от осем спирки като началото е от Историческия музей, след което продължава по улица „Христо Смирненски“, на която са били домовете на много от заможните евреи в Силистра. Следващите места са Катедралната църква „Св. св. Петър и Павел“ в близост до която е домът на Жак Ешкенази, от чийто балкон звучал шофар, с който евреите възвестявали настъпването на Новата година, гробът на Елиезер Папо, ул. „Капитан Кърстев“, Синагогата, сградата, позната като Дом на техниката и Дунавският парк.
Двата културни маршрута ще бъдат интегрирани в екскурзоводските услуги на музеите в Русе и Силистра, но благодарение на дипляните, посетителите ще могат да посещават местата и самостоятелно. Предстои двата музея да проведат промоционални турове по така конструираните маршрути, както и провеждане на образователни занимания с подрастващи.