Фотодокументалната изложба „Събрали сме се да творим добро” на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово гостува в Историческия музей

В петък, 16 юни, от 18.00 ч. в зала „Русе“ на Историческия музей ще бъде открита фотодокументалната изложба „Събрали сме се да творим добро” на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово. Тя е посветена на 150 години от създаването на дружеството, 30 години от неговото възстановяване и 60 годишнината на Държавен архив – Габрово.
Изложбата в Русе ще представят председателят на „Майчина грижа“ Стефка Василева и нейните колеги Петя Костадинова и Кремена Антонова.
Изложбата е плод на дългогодишната съвместна дейност между „Майчина грижа“ и Държавен архив – Габрово, като чрез съхранените снимки и документи в Държавния архив се проследява дейността на Дружеството и неговата история.
„Събрали сме се да творим добро” е изготвена като летопис и чрез кратки текстове и снимки са представени емблематични моменти от създаването на Дружество „Майчина грижа” от 1869 г. до 2022 г. В тях се представят двата важни периода историята на организацията. Първият – от създаването през 1869 г. когато важна роля в неговото развитие оказва старозагорската учителка Анастасия Тошева, до 1950 г., когато Дружеството се влива в организацията на Отечествения фронт. Вторият период е от възстановяването на дейността през 1992 г. до наши дни.
Днес дружество “Майчина грижа” продължава своята активна дейност и взема участие в различни обществени прояви. Основните цели на организацията са свързани с подпомагане на физически лица в неравностойно социално положение и подпомагане на обществени организации, подпомагане на даровити деца за участие в национални и международни конкурси, осигуряване на стипендии, дейности в областта на културата.

„Изложбата е жест на признателност към всички жени, отдали сили, здраве и любов в подкрепа на самотните, страдащите и нуждаещите се от материална и морална подкрепа хора и в полза на общественото благополучие“.
Фотодокументалната изложба е представена в луксозен цветен каталог.