Изложбата ще бъде официално представена на 31 май 2022 г. (вторник) от 18:00 часа в Къщата на Калиопа (Музей на градското всекидневие)

На 18 март 2021 г. Генералният съвет на ООН обявява 2022 г. за Международна година на стъклото, за да отбележи значението му за напредъка на човешката цивилизация, за устойчивостта на човешките общности и потенциала му за решаване на актуални глобални проблеми. Едно от направленията по отбелязването е свързано с ролята на музеите в презентирането и съхранението на стъклото като културна ценност.
Регионален исторически музей – Русе се включва в инициативата с изложбата „Стъклото – истории и колекции”, която представя ролята на стъклото в развитието на обществото, същността му на белег за модерността и лукса, както и мястото и значението му в обществените взаимоотношения. Не на последно място експозиционният разказ демонстрира музейните колекции и формиране на визия за тяхното развитие, обогатяване и представяне. Изложбата ще бъде официално представена на 31 май 2022 г. (вторник) от 18:00 часа в Къщата на Калиопа (Музей на градското всекидневие).
Експозицията дава поглед върху приложенията на стъклото в различни сфери на човешкия живот през Модерността. Представени са темите за стъклените изделия като символ на лукс и престиж след Освобождението, използването на стъклото в науката, в индустрията, както и за домашна употреба във всекидневието. Изложбата разказва за усвояването на европейските културни модели, свързани с храна и хранене, които налагат специфични правила при употребата на стъклените съдове, за използването на стъклото в декорацията на облеклата и аксесоарите към тях, за модните тенденции през ХХ век при производството и приложенията му.
Сред експонатите са показани множество предмети с истории – Пъпчивата кана от село Семерджиево, която е присъствала на всички сватби в селото; вазата от многослойно стъкло, създадена от Емил Гале през ХІХ век, шишенце за суха лимонада, купено от Айфеловата кула в началото на ХХ век, джобна бутилка с отрова от предния век. Тези и други предмети очакват посетителите в новата етнографска изложба в Къщата на Калиопа.