Изложбата „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“ ще бъде открита в зала “Русе” на Историческия музей на 13 юни, четвъртък, 18,00 часа от нейния автор, дългогодишният журналист в Би Би Си – Лондон, Димитър Димитров.

Изложбата показва множество рисунки, картини, снимки и текстове на оригиналните езици с превода им на български, хронологично от времето на Кримската война, – когато рисунка на две български момчета (станали по-късно офицери), спасени от английски войници се появява в седмично списание – до Втората световна война.
Между двете световни войни се появяват редица хвалебствени репортажи в западните издания за Българската трудова повинност.
Представено е и отразяването на „българското въстание“ от 1903.
Има и тематични пана като „Българският воин – джентълмен“ и „Жертвоготовност за България“.
Изложбата се базира на книгите от поредицата СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН, и на книгата СВЕТЪТ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ.
Българологът Димитър Димитров е създател и на поредицата СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРКАТА, в която има и любопитно описание на „Русенски дами от старо време“.
Димитър Димитров е работил в Българската редакция на Би Би Си – Лондон от 1980 г. до нейното закриване. Там създава и води седмичната Историко-политическа програма. Той е първият кореспондент на Би Би Си в България след 10 ноември 1989 г. Автор е на книгите „Съветска България“ – 1 и 2 том, по документи от архива на Форин офис.
Създател е и на книгата „ПРОЧЕТЕ ЛИ И ГЪРБА?“, представяща различни аспекти на живота в България посредством кореспонденции на гърба на пощенски картички от края на 19 век до средата на 20 век.