Излезе от печат ново помагало за часовете по музейна педагогика, посветено на личността и делото на Св. Йоаким и светостта и значението на Ивановските скални църкви.

Цветното издание съдържа информация и илюстративен материал, адаптирани съобразно възприятията на подрастващите. Музейното повествование обхваща разказите за манастира „Св. архангел Михаил“ – неговото създаване, социализиране и разрастване през годините, сведения за автентичните стенописи – образци на Палеологовия стил в изкуството на Балканите, както и факти около провъзгласяването на Търновската патриаршия и въздигането на първия български патриарх на Второто българско царство – Йоаким.
Помагалото съдържа множество снимки, карти и схеми, които визуализират средновековното богатство на региона и разкриват елементи от културата, вярванията и начина на живот на хората през средните векове. Познавателните игри и въпроси от страниците провокират участниците към реконструиране на вече придобити знания като същевременно изграждат и умения за бърза, лесна и адекватна употреба на познавателния материал. Чрез помагалото участниците се запознаят и със знака на ЮНЕСКО и важността на приобщаването на обекта Ивановски скални църкви към световната организация.
Помагалото е част от нов образователен модул в музейната програма „Русезнание“, който включва изпробвани вече активности, свързани с опознаване на средновековни практики. В часовете по музейна педагогика участниците ще реставрират съдове – реплики на оригинални артефакти от експозиционните витрини, ще редят пъзели с изображения на предмети и пейзажи от археологически обекти, ще работят с интерактивни табла, ще се преобличат в средновековни одежди, ще използват макети на станове, което ще подпомогне процесите по изучаване на всекидневието, занаятите и йерархическата организация на градовете през 14 век.
Помагалото за часовете по музейна педагогика и образователният модул подпомагат децата в усвояването на знанията за скалните манастири край село Иваново, за процесите на утвърждаването на православието и обогатяване на духовната култура през Второто българско царство. Автор на изданието е уредника Евгени Георгиев, а художник на илюстрациите – Милен Йорданов. Помагалото и образователният модул са част от проекта „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“, който се реализира от Регионален исторически музей – Русе с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Русе и с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум.