Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово гостува на Регионален исторически музей – Русе с изложбата „Дарени предмети, споделени истории“.

Експонатите ще бъдат подредени в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей. Откриването ще е в сряда, 18 октомври, от 18.00 ч.

Изложбата „Дарени предмети, споделени истории“ е продукт на дарителска кампания, обявена от музей „Етър“ през 2019 г. по повод 55 години от своето създаване. Тогава на призива на музейните специалисти се отзовават множество хора от цяла България, които предоставят вещи и разкази, съдържащи спомени и емоции за процеси, събития и хора. Предметите и техните истории създават предпоставки за интегриране на различни интерпретационни модели в експозиционната среда, които обогатяват музейното повествование – правят го живо, експресивно и лесно достъпно.

Изложбата „Дарени предмети, споделени истории“ на музей „Етър“ се вписва в цялостната политика на Русенския музей за споделяне на наследства чрез лични разкази и вещи.