Тя е подредена с предмети от фонда на Отдел „Етнография“ и визуализира промяната в културните модели през различни периоди от време.

Най-старите експонати са хартиени играчки от 30-те и 40-те години на ХХ в. Това са образи на балерини, ангелчета и палячовци. Материалите за направата им са внесени от Германия и Англия, а изработването се случва в домашна среда, като се е използвала модерната за времето си разтегателна хартия. Във витрината са показани и стъклени играчки от 50-те и 60-те години, от периода на социализма – стъклени топки, камбанки, снежни човеци, звезди, разноцветни висулки. Всички показани артефакти са дарени в годините назад от различни русенски фамилии, които имат съзнание за необходимостта от съхраняване на традицията, свързана с Коледа.
Модерната визия за украса на коледното дърво се свързва с периода след Освобождението и навлиза у нас под влияние на западните държави. В Германия възникват стъклените играчки, които постепенно започват да се използват и в България. През отделните периоди се използват играчки от различни материали, поставяли се свещички, а в периоди на криза коледните дръвчета се украсяват и с ръчно направени украси – гирлянди от хартия, пуканки, орехи в разноцветни станиоли.
Витрината с коледна украса представи етнографът Искра Тодорова.