Организираният тур е насрочен за вторник, 14 февруари, от 14.00 до 16.00 ч.

Всички гости на Историческия музей ще могат да видят скалната света обител чрез VR очилата. Устройствата ще помогнат на посетителите да се пренесат в църквата „Св. Богородица“ и да разгледат виртуалната реконструкция на изящните стенописи от 14 в., възможни цветове и образи, които са изпъстряли храма. Необичайната разходка на конкретен участник може да бъде наблюдавана от останалите присъстващи в залата на 65 инчов монитор.
За да стане факт виртуалната обиколка, специалисти извършиха въздушно сканиране на екстериора на храма, както и наземно заснемане на неговата вътрешност. Създаденият модел представя сегашното състояние на скалната обител и позволява възстановяването с дигитални средства на неговия предишен блясък. Дейностите по заснемането и виртуалната реконструкция са част от проекта „Дунавски археологически електронни пейзажи“.
Технологичните решения и създаването на дигитално съдържание са атрактивен начин за общуване на посетителите с наследството и неговото остойностяване. Те предлагат на гостите осмисляне на археологическото наследство посредством изживяване и активна комуникация със средата – реална или виртуална.
Услугата за дигиталния тур с VR очилата е част от входния билет за Историческия музей и не се заплаща допълнително.
Виртуалната разходка е организирана по повод професионалния празник на археолозите 14 февруари.