Лятната си практика по археология започнаха шестима студенти от Обединеното кралство.

В продължение на месец младите хора и техният надзорник ще участват в археологически проучвания на праисторическата селищна могила при с. Бъзовец. Ръководител на разкопките е д-р Димитър Чернаков.
Британските студенти започват работа на важен обект, който показва начините на обитаване от древните земеделци в селища край река. Всеки от студентите вече има опит от предишни включвания в археологически проучвания. Едни от тях учат в Кентърбъри, други в Ливърпул и Абърдийн. Един от студентите е участвал в разкопките на Тримамиум през миналата година и познава Русе. Във времето на пребиваването им в България студентите ще осъществят и поредица от пътуващи обучения – до Варна, до Ивановските скални църкви, както и градски тур из русенските музеи. Предвижда се кратък курс по български език, както и представяне на историята на страната, региона и начина на живот по Долен Дунав.
Повече от десет години Регионалният музей в Русе посреща британски студенти на свои археологически обекти. Сътрудничеството с европейски организации и университети подпомага както студентите им в процеса на усвояване на практики за теренни проучвания, така и местното наследство в полето на споделянето и интерпретацията.