В Екомузей с аквариум за посетителите вече има аудиогид, който дава възможност на посетителите да се потопят в залите на музея без екскурзовод.

Аудиогидът е иновативен метод за достъп до информация и забавление и се предлага на пет различни езика. До този момент голяма част от българските и чуждестранни гости на музея се възползват от услугата и споделят своето приятно изживяване.
Аудиогидът в Екомузей с аквариум притежава звукова атмосфера и разказ с привнесен драматизъм и акцентиране върху важното по подходящ начин. Водачът се състои от 13 теми с продължителност от 3 до 4 минути всяка. Посетителят може да избира конкретните теми според начина на разглеждане на експозицията. Аудиогидът се предлага на български, английски, румънски, френски и немски език. Достъпен е след сканиране на генериран QR код, разпечатан върху рекламна картичка. Всеки QR код е валиден 24 часа след първоначалната му активация и може да се използва само на едно мобилно устройство. А след изтичането на валидността му, картичката остава като сувенир за посетителя.
Аудио водачът е създаден по проект „Аудио-театрален гид. Иновативно представяне на музейно съдържание“ с финансовата подкрепа на Министерство на културата в сесия за проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства.